Nasıl yardım edebiliriz?

Sıkça Sorulan Sorular

Arama yapmadan önce kullanıcılarımızın daha önce sordukları soruları sıkça sorulan sorular bölümünde bulabilir ve hızlıca öğrenmek istediğiniz konu hakkında detaylara ulaşabilirsiniz.

Referans Doğrulama

Referans doğrulama işlemi projeler özelinde yapılmaktadır. Projede birlikte çalışılan profesyoneller, proje bilgileri alanında girişi yapılan tüm bilgileri kontrol eder ve doğrulama işlemi yapılır.

“Referans Doğrulama” patentli bir süreçtir ve şirketimiz tarafından geliştirilmiştir. Referans doğrulamanın amacı şirketlerin daha önce yaptıkları projelerin 3. parti olarak finderbiz.net tarafından potansiyel müşteriler adına önceden doğrulanmasını yapmaktır.
Referans beyanları güncel uygulamada şirketlerin kendi beyanları üzerinedir. Potansiyel müşteriler ise bu bilgilerin doğrulanmasına ihtiyaç duymaktadır.

Referans doğrulama potansiyel teknoloji çözümü arayanların ihtiyaçları üzerine geliştirilmiştir. Referansları doğrulanan şirketler arama-listeleme ekranlarında listelenirken doğrulanan referans sayısı en önemli kriter olmaktadır.

Referans doğrulama, projeler için belirlenen kategori yada kategoriler bazında yapılmaktadır. Bir proje için birden fazla kategori seçimi yapılabilir.

Referans doğrulama işlemi için müşteri şirkette projede birlikte çalışılan en az 2 kişiden referans alınması gerekmektedir.

Doğrulama işlemi referans kişilerin kurumsal e-postaları ile yapılmaktadır. Kişisel e-posta adresleri kullanılamaz.

Referans doğrulama özelliğini kullanabilmek için profesyonel pakete üye olmak gerekmektedir.

Aşama 1: Projeye ilişkin tüm bilgiler proje bilgileri alanında tanımlanır. Proje bilgilerinde yer alan tüm alanlar zorunludur.

“Proje bilgileri” alanında yer alacak olan içerikler doğrulanması istenen kişilere gönderilecektir.

Bu ilk aşamada lütfen tüm bilgileri doğru olarak girin ve projeyi kayıt edin. Referans vermesi istenen en az 2 kişinin e-posta adresini sisteme tanımlayın. E-postalar kurumsal e-posta adresi olması gerektiği unutulmamalıdır. Bu noktada tavsiyemiz 2’den fazla kişiden referans istenmesidir. Bu sayede referens istediğiniz kişilerin yoğunluğu da dikkate alınırsa bu yöntem zaman kazandırabilir.

Referans kişileri tanımladıktan sonra “Referans talebini gönder” butonuna basınız.

Aşama 2: Sistem referans istediğiniz kişilere bir bağlantı e-postası gönderecektir. Bu noktada tavsiyemiz referans isteyeceğiniz kişiye b2bplanet’ten bir e-posta geleceğini haber vermektir. Normal şartlar altında gönderilen e-posta spam klasörüne düşmeyecektir ancak beklenmedik durumlar oluşabilir ve spam klasörünün kontrol edilmesi gerekebilir.

Aşama 3: Referans istenen kişi, e-postasına gelen bu bağlantıyı açarak sisteme direkt olarak giriş yapar ve doğrulanmasını istediği projenin bilgilerine ulaşır. Bilgileri kontrol ettikten sonra doğrulama butonuna basar. Doğrulama işleminin tamamlanmasının ardından referans isteyen şirketi 6 anabaşlıkta puanlaması istenir. Bu başlıklar, “Kapsama uyum”, “Sözleşmeye uyum”, “Proje takvimine uyum”, “İletişim becerisi”, “Kullanıcı deneyimi” ve “Satış sonrası hizmetler” dir.

Bu başlıklar puanlandıktan sonra sistem projeye ilişkin bir “Memnuniyet skoru” hesaplamaktadır. Hesaplamaya ilişkin detaylar “Hesaplama metadolojisi” başlağında incelenebilir.

Referans kişi puanlamayı yaptıktan sonra sistem, süreç kayıtlarını “ilk referans onayı alındı” olarak günceller.

Sistem, ikinci referans veren kişi de doğrulamayı yaptıktan sonra proje kaydını referansları doğrulanmış proje olarak günceller. Projenin kartına sistem tarafından doğrulandığına dair b2bplanet onay logosu eklenir.

Tüm bu işlemlerin sonunda süreç tamamlanmış olur.
Hayır, Referans istenen kişilerin e-posta adresi olarak sadece çalıştıkları kurumun e-posta domain’in de olan e-posta adresleri kabul edilir.
Referans doğrulaması yaptırmak isteyen çözüm sağlayan yetkilisi referans onayı istemeden önce referans isteyeceği kişiye ait ad, soyad, görev, e-posta ve telefon bilgilerini tanımlar ve platform yöneticisinin onayına gönderir. Platform yöneticisi, e-posta adresi ile şirket adı arasında bir bağlantı olup olmadığı, girilen bilgilerin gerçeği yansıtıp yansıtmadığına ilişkin kontrollerini yapar. Referans verecek olan kişinin e-posta adresi ve diğer girilen bilgiler ile çalıştığı işyeri arasında bağlantı var ise platform yöneticisi referans istenen kişiyi onaylar. Tersi bir durumda yönetici talebi reddeder ve referans isteyen yetkiliden bilgileri kontrol etmesini ister.
Böyle durumlar oluyor, evet farkındayız. Ancak bu tarz durumlarda platform yöneticisi referans istenen kişi talebini reddedeceği için bu kişi için referans talebinde bulunmamanızı öneriyoruz.
En az 2 kişinin referans doğrulamasını yapması gerekiyor. Sürecin daha hızlı tamamlanabilmesi için projede çalışan 2’den fazla kişiden referans doğrulaması için talepte bulunmanızı tavsiye ediyoruz. Unutmayın, gönderdiğiniz doğrulama talebinin sayısı değil en az 2 kişinin doğrulama işlemini yapması gerekiyor. Sistem, 2 adet doğrulama onayını aldığında referans istenen projeyi otamatik olarak doğrulanmış proje olarak kayıt edecektir.
Referans doğrulama talebinin gönderilmesini takip eden 1 saat içerisinde-çoğunlukla otuz dakikadan az- onaylama işlemi tamamlanır.

Arama-Filtreleme-Sıralama

Platfromda bilgilerini giriş yapan her şirketin tanımladığı her detay ve etiket sistemde indekslenmektedir. Arama sistemimizde elastic search teknolojisinden yararlanıyoruz.

Geliştirmelerini devam ettirdiğimiz yapay zeka algoritmamız ile eşleşmelerdeki doğruluk yüzdesini artırmayı hedefliyoruz.
Platforma misafir kullanıcı olarak gelen yani henüz kayıt olmamış çözüm arayan kullanıcılar sadece 3 temel filtreyi kullanabilirler. Ücretsiz olarak kayır olan kayıtlı çözüm arayan kullanıcılar ise temel filtrelere artı olarak 10 benzersiz filtre kriterine daha erişim sağlarlar.
Arama sonrası listeleme ekranında kullanıcılar listelemede ekrana gelen firmaları memnuniyet puanı, referans sayısı ve alfabetik olarak sıralayabilirler.

Yorum Yönetimi

Yorumlar 2 farklı kaynaktan toplanmaktadır.

Birincil kaynak referans istenen kişilerin yaptıkları yorumlardır. Bu yorumlar referans istenen kişilerin referans verme işlemleri sırasında kendisinden istenir. Referans istenen kişi proje ve referans isteyen kişi yada firması hakkında yorum bırakabilir. Bu yorumlar herhangi bir moderasyona tabi olmadan direkt olarak firmanın profil sayfasında yayına alınır.

İkincil kaynak kendisinden referans istenmemiş ancak firma ile daha önce proje gerçekleştirmiş kişiler tarafından yapılan yorumlardır. Yorum yazmak isteyen kişi firmanın profil sayfasında “yorumlar” sekmesinde yer alan “yorum yaz” butonuna basarak yorum ve değerlendirme yapabilir ancak bu yorumun yayınlanabilmesi ve değerlendirmenin şirket puanında hesaba katılabilmesi için platform yönetimi tarafından moderasyona tabi tutulur. Yorum yapmak isteyen kişiden, yorum yapmak istediği firma ile birlikte gerçekleştirdiği proje ve iletişim bilgilerini tanımlaması istenir. Yorum ve değerlendirme yapıldıktan sonra yorum hakkında firma yetkilisi ile iletişime geçilir. Yorum yazan kişi ile daha önce detayları belirtilen proje üzerinde çalışılıp çalışılmadığı sorulur. Gelen cevaba göre yorum yazan kişiden daha önce birlikte proje yaptıklarını kanıtlaması beklenir. Yorum yazan kişi gerekli belgeleri sağlar ise platform moderatörü yorumu yayına alır. Yapılan değerlendirme de şirket memnuniyet puanı hesabında işleme alınır.
Platfromun karşıladığı temel gereksinim tüm taraflar için güven faktörünün en üst seviyede olmasıdır. Bu yüzden platforma kayıtlı olan firmaların gerçekte aktif olarak çalışan firmalar olduğundan emin olmak için MERNİS numarası e-devlet üzerinden kontrol edilmektedir.
Hayır, Referans istenen kişilerin e-posta adresi olarak sadece çalıştıkları kurumun e-posta domain’in de olan adresleri kabul edilir.

Çağrı Açma

Çağrı açmak 8 adımdan oluşan bir süreci içermektedir. Çağrı açma sürecinin ilk adımı çağrının temasını seçmektir. Hedefli çağrı yada Açık çağrı olmak üzere 2 temadan bir tanesi seçilmelidir.

Tüm detaylar belirlendikten sonra çağrıyı yayınla butonuna basınız. Çağrınız belirlemiş olduğunuz temaya göre sonraki sekmede detaylandırılır ve ölçeklendirilir.

Çözüm arayan şirketler, kendilerine özel çözüm ihtiyaçlarını belirledikleri kriterlere göre hedefli çağrılar olarak çözüm sağlayan şirketlere bir çağrı olarak bildirirler. Yada ihtiyaçlarını tanımlarlar ve tüm çözüm sağlayanların görebileceği şekilde açık çağrı olarak yayınlayabilirler.
Çözüm arayan şirketler, kendilerine özel çözüm ihtiyaçlarını, belirledikleri kriterlere göre belirledikleri çözüm sağlayan şirketlere hedefli çağrı olarak bildirirler.

Hedefli çağrılar kapalı sistem bir çağrı olduğu için çağrılar bölümünde görünmez.

Hedefli çağrıya şirket davet edebilmek için çağrı kutusunun sağ üst köşesinde yer alan 3 noktaya basınız. Açılan menüden Şirket çağır seçeneğini seçiniz. Daha önceden favorilerinize aldığınız şirketlerden seçebilir yada arama ekranına giderek şirketleri belirleyebilir ve çağrınıza davet edebilirsiniz.
Çözüm arayan şirketler belirlemiş olduğu kriterleri tüm platforma açık bir çağrı olarak yayınlayabilir. Açık çağrılara ana sayfa üst menüsündeki “Çözüm arayanlar>Açık Çağrılar” alanından ulaşılabilir.

Açık çağrılara isteyen tüm çözüm sağlayıcı şirketler başvuruda bulunabilir.
Hedefli yada Açık çağrılarınıza gelen teklifleri değerlendirmek üzere bir karar destek mekanizması olarak çalışma alanlarını kullanabilirsiniz.

Çalışma alanları çözüm arayan şirket yöneticisi tarafından açılır. Sistem yöneticisi çalılma alanında değerlendirme yapmak üzere ekip üyeleri ve değerlendirme kriterlerini belirler.

Ekip üyeleri atandıkları tüm çalışma alanlarında değerlendirmelerini yapabilirler. Tüm ekip üyelerinin değerlendirmeleri sistem yöneticisi tarafından görüntülenir ve çağrının kazanan şirketi yine sistem yöneticisi tarafından belirlenir.
Tüm çözüm sağlayanlar başvurabileceklerini düşündüğü açık çağrılara başvurabilirler. Açık çağrılar sayfasındaki çağrı kartlarının sağ üst köşesindeki 3 nokta menüsünden çağrıya başvurabilirler. Başvuru yapılan çağrılar çağrı yönetimi sekmesinde kart görünümünde yer alır. Çağrı kartına tıklandığında seçili olan karta teklif vermek için gerekli alanlar açılır. Bu alanlar doldurulur ve teklif çağrı sahibi çözüm arayana gönderilir. Çağrı sahibi projede değişiklik yapabilir ve teklifte revizyon isteyebilir. Bu durumda teklif revize edilerek tekrar gönderilebilir.

Hesap ve Profil Detayları

Platfromun karşıladığı temel gereksinim tüm taraflar için güven faktörünün en üst seviyede olmasıdır. Bu yüzden platforma kayıtlı olan firmaların gerçekte aktif olarak çalışan firmalar olduğundan emin olmak için MERNİS numarası e-devlet üzerinden kontrol edilmektedir.
Platformu hayata geçirmeden önce yaptığımız araştırmalarda, çözüm arayanların çözüm sağlayıcı firma profillerinde görmek istedikleri detayları sorduk. Aldığımız cevapların sonucu olarak istenen bilgileri çözüm arayanlar adına çözüm sağlayıcılardan istiyoruz. Bu detaylar sayesinde çözüm arayanlar hakkınızda daha çok bilgiye sahip olacak ve karar vermelerini kolaylaştıracaktır.
Kimliğinizi doğrulayabilmemiz ve incelemekte olduğunuz firmanın bir çalışanı veya rakibi olmadığınızı doğrulamak için bir LinkedIn profili veya iş e-postası sağlamanızı rica ediyoruz. Şu anda bu iki seçenek, hesap oluşturma sürecimizi kısa ve tutarlı tutarken çalışmanızın en iyi şekilde doğrulanmasını sağlar. Bu bilgilerin incelemelerinize bağlı olması konusunda endişeleriniz varsa, endişelenmeyin! Yorumlarınızın anonim olarak yayınlanmasını seçebilirsiniz. Daha fazlasını buradan öğrenin.
Güvenliğiniz bizim için önemli. Bu sebeple bizimle paylaşacağınız kişisel verileriniz hassasiyetle korunmaktadır.

Gizlilik politikamızın detaylarına buradan ulaşabilir misiniz?
Hesabınızı oluşturma aşamasının sonunda doğrulamak için sistem tarafından bir doğrulama e-postası gönderilir. Bir iş e-postası yerine bireysel bir e-posta ile kayıt olmaya çalışırsanız platform yönetimi kayıt talebinizi reddedebilir ve bir doğrulama e-postası almazsınız. İş-epostası giriş yapmanıza rağmen doğrulama e-postası alamıyor iseniz öncelikle spam klasörünü kontrol etmenizi öneriyoruz. Yine de e-posta gelmedi ise bu aşamada bir sorun yaşıyor olabilirsiniz ve bizim ilgilenmemiz gerekebilir.

Bize destek@xxxx adresinden e-posta gönderin. Epostanızda bilgilerinizi eklemeyi unutmayın.
Maalesef. Her iki profilin özellikleri birbirinden farklı. Eğer çözüm arayan profiliniz var ise buna hiç gerek yok. Çözüm sağlayan profiline sahip olduğunuzda çözüm arayan profilinin arama, listeleme ve favoriye alma özellikleri de sahip olursunuz.

Çözüm arayan profili, platformda ücretsiz olarak kullanılan özelliklere sahiptir. Yapmanız gereken üyelik planlarından bir tanesini seçerek üye olmanızdır. Bu sayede çözüm arayan özellklerine ek olarak ücretsiz olarak sunulan çözüm sağlayan profili özelliklerine de erişim sağlamış olursunuz.
Hesabınızı silmeniz son derece basit. Hesabınızı silmek istediğinizde hesabınız sayfasının genel bakış sekmesinin en altında yer alan “Hesabımı Devre Dışı Bırak” butonuna basarak hesabınızı silebilirsiniz. Bu işlem sadece kullanıcı bilgilerinin silinmesi içindir.
Şirket hesabı devre dışı bırakılamaz. Şirket profilleri kullanıcı hesaplarına bağlıdır. Platform tarafından yada kendi isteğiniz ile açtığınız hesaplarınız şirket profili olarak platform da görüntülenir. Platform halka açık bilgilerinizi yayınlamaya devam edebilir. Kullanıcılar şirketiniz hakkında yorum yazmak istediklerinde yorum prosedürü uygulanır.

Skorlama

Skorlama işlemi her bir proje için ve projenin detaylarında belirtilen kategori bazında yapılır. Platfom sisteminde her proje mutlaka bir kategori içerisinde yer alır.

Skorlamanın 2 temel girdi alanı vardır. İlk aşamada sadece şirket memnuniyet skoru ile hesaplama yapılmaktadır.

1. Şirket memnuniyet skoru 2. Pazar Varlığı
Çözüm sağlayan skorlaması çözüm sağlayan’ın projeleri üzeriden yapılır. Her proje, bir kategori içerisinde yer alır. Projelerin skorlaması sadece referans istenen kişiler tarafından yapılır. Doğrulama işleminin sonunda referans istenen kişiye değerleme başlıkları altında skorlaması için sorular sorulur. Değerlendirmeler 5 üzerinden yapılır. Sadece son 5 yıl içerisinde yer alan projelerin skorlaması hesaba katılır. Yıllar ilerledikçe 5 yıldan eski projelerin skorları hesaplamaya dahil edilmez. Bu noktadaki amaç, yaşayan ve dinamik bir puanlama sistemi oluşturmaktır.

Şirket memnuniyet skoru aşağıdaki girdilerden etkilenir:
“Kapsama uyum”,
“Sözleşmeye uyum”,
“Proje takvimine uyum”,
“İletişim becerisi”,
“Kullanıcı deneyimi” ve “Satış sonrası hizmetler” dir.

Kategori bazında yapılan işlerin sayısı arttıkça şirket puanlaması için gerekli ağırlık katsayısı da o kadar artmış olur. Bu noktada amaç, şirketin başarılı olduğu kategorideki başarısı oranında şirket puanına etki etmesi sağlanacaktır. Her kategorinin ağırlıklı ortalaması çözüm sağlayan skoru olur. Sıralamada bu skora göre yapılır.

Şirket memnuniyet skoru = (kategori bazında gerçekleştirilen proje sayısı x kategori ortalama puanı) / (toplam kategori sayısı) ’dır.
Pazar varlığı aşağıdaki girdilerden etkilenir. Çalışan sayısı, İnceleme (Yorum) sayısı, web varlığı, sosyal varlık, pazarda bulunma süresi.

İlerleyen aşamada yapılan yorumların sentiment analizleri yapılacak ve yapay zeka ile yorumun türü (olumlu/olumsuz/nötr) de hesaplamaya katılacaktır.

Notlar
*Pazar varlığı ilerleyen aylarda işleme alınacak ve hesaplamaya dahil edilecektir.
Gelişen ihtiyaçlar ve beklentilere göre metadoloji geliştirilecektir.

Proje Yönetimi

Proje yönetim sistemi, açık yada hedefli çağrıların sonunda çözüm sağlayan şirket tarafından başlatılan ve proje adımlarının takip edilebilmesi için yürütülen bir süreçtir.

Proje yönetiminin başlatılabilmesi için öncelikle proje bilgileri tanımlanır. Proje tanımlama aşamasında projeye ilişkin detaylar ve ekip üyeleri belirlenir.
Projede yer alan “aktiviteler” ve aktivitelerin bir araya gelmesiyle oluşan “iş paketleri” tanımlanır.

Aktiviteler:

Projenin hedefine ulaşması için gerçekleştirilmesi gereken görevler “aktiviteler” olarak tanımlanmaktadır.

İş Paketleri:

Büyük proje aktivitelerini daha küçük kısımlara bölerek;

Öneri aşamasında – Süre tahmin etmeye – Maliyeti tahmin etmeye

Yürütme anında da; – Performansı değerlendirmeye imkan sağlar (proje takibinde)

Öncelikle iş paketleri tanımlanmaldır. Aktiviteler iş paketlerine eklenmelidir.

Kişi atamaları, aktiviteler için yapılır.
Çıktılar iş paketlerine eklenir.
Hedefler iş paketleri için belirlenir.
Projenin bir proje takvimi üzerinde görüntülendiği alandır. Bu alanda kullanıcılar proje takviminin durumunu gözlemleyebilirler. Tüm projenin ve iş paketleri detayında iş paketlerinin tamamlanma yüzdelerini kontrol edebilirler.

“Tamamlanma yüzdesi: İş paketindeki tamamlanan aktivite sayısı / İş paketindeki toplam aktivite sayısı” dır.

İş paketleri tablosunda, iş paketleri tamamlandığında iş paketi teslim edilmiş kabul edilir ve proje ekip üyeleri tamamlanan bu iş paketleri için teslim notu ve iş paketinin tesliminde paylaşılması gerekli olabilecek çıktıları iş paketlerine ekleyebilirler.

Aktiviteler tablosunda aktivitelerin planlanan ve revize bitiş tarihleri yer alır. Revize bitiş tarihleri aktiviteyi tamamlamakla sorumlu ekip üyesi tarafından değiştirilir. İlgili aktivitenin bitiş tarihi revize olduğunda iş paketinin ve projenin bitiş tarihleri de otomatik olarak revize edilir.

Aktiviteler tablosunda he aktivitenin bir durum göstergesi mevcuttur. Aktivitelerin durumları aşağıdaki tanımlamalar ile ifade edilir.

Tamamlandı: Ekip üyesi, "görev yönetimi” sekmesinde kendi aktivitesinin durumunu "Tamamlandı" olarak güncellediyse.

Devam Ediyor: Planlama tarihi henüz gelmediyse ve ekip üyesi bir güncelleme yapmadıysa

İptal Edildi: Kullanıcı yada sistem yöneticisi aktiviteyi iptal ettiyse

Gecikti: Ekip üyesi her hangi bir güncelleme yapmadıysa ve planlanan bitiş tarihi geçtiyse veya revize bitiş tarihi geçtiyse
Görev yönetimi kişisel bir OPL (Open Point List) olarak düşünülebilir. Bu alanda ekip üyesinin yapması gereken aktiviteler bulunur. Ekip üyesi aktivitelerin durumlarını güncelleyerek kendi sorumluklarını yerine getirmiş olur. Aktiviteyi tamamladığında “tamamlandı” olarak durumunu güncelleyebilir yada aktivitede gecikme var ise bitiş tarihini revize edebilir. Ekip üyesi, görev yönetimi üzerinden de tüm projenin ve iş paketlerinin genel durumlarını takip edebilir.

Projenin tüm aşamaları tamamlandığında proje bitirme mutabakatı yapılır ve proje sonlandırılır. Bu mutabakat proje taraflarında kendi aralarında yapacakları bir mutabakattır. Sistem tarafından yapılmaz.